Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Да преборим страховете

Под това мото говорихме за превенцията и ранното откриване на онкологични заболявания. Акцентът бе върху колоректалния рак, неговите симптоми, задължителните изследвания, лечението, таргетната терапия, проследяването. Изборът на тема съвпадна с актуалния ден и месец за борба с рака на дебелото черво. Наш гост бе д-р Драгомир Дарданов – хирург в болница "Лозенец".

В поредното съботно издание "За здравето" младият, но опитен специалист очерта основните симптоми, свързани с тази диагноза: част от тях са кръв в изпражненията, нередовен и болезнен стомах, с редуващи се крайни състояния при ходене по голяма нужда. Д-р Дарданов очерта първите мерки, които пациент с подобни оплаквания трябва да предприеме: консултация с личен лекар и специалист, ехография на коремни органи, колоноскопия на червата. Ако има "находка", тя трябва да бъде изследвана и едва тогава, след биопсията, може да бъде поставена окончателна диагноза.

Към нашия гост бяха отправени и слушателски въпроси, свързани с лечението на хемороиди, както и генетичната предразположеност към онкологични болести. Д-р Дарданов поясни, че ако в рода ви има хора с установено злокачествено образувание, то трябва да започнете прегледи и форма на превенция в по-ранна възраст.

Проследихме и фазите на лечение: хирургично и следоперативно, лъче- или химиотерапия, таргетни форми на атакуване на раковите клетки. Обяснение бе дадено и на все по-често срещащите се форми на рак в последните десетилетия – те се дължат просто на по-некачествени храни и замърсен въздух, на по-лош начин на живот с форми на обездвижване и затлъстяване, на злоупотребите с алкохол, на липсата на двигателна активност и спорт.

В здравната седмична поредица на програма "Христо Ботев" отделихме внимание и на програми за борба със злокачествените болести, обществената подкрепа и кампании. За повече информация и яснота в разговора участие взе и Елена Джамбазова, програмен директор "Здравеопазване" във фондация "Лъчезар Цоцорков".

В следващата ни среща на 6 април, ще отделим внимание на психиатрията и специално на заболяването и лечението на биполярно афективно разстройство (БАР). Наш гост ще бъде д-р Румяна Динолова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Разговора може да чуете тук