Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Галя Николова, старша акушерка в Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ „Лозенец“: Все повече жени предпочитат нормалното раждане

Галя Николова е завършила Полувисшия медицински институт-Враца. От 1996 г. до сега е част от екипа на УМБАЛ „Лозенец“ като акушерка в Родилно отделение. От 2007 г. до 2016 г. работи като оперативна сестра в Оперативен блок. От 2016 г. е старша акушерка в Клиниката по акушерство и гинекология. Притежава сертификат за специалист по здравни грижи.

–  Г-жо Николова, на 18 ноември АГ клиниката и Отделението по неонатология в болница „Лозенец“ организираха Ден на отворените врати. Как премина той?

–  Събитието премина много добре, даже бих казала чудесно. Болницата бе посетена от много бременни, придружени от техни близки – бъдещи татковци, баби и приятели. Бяха поканени лектори, които изнесоха лекции на различни теми, касаещи бременността и раждането. Освен това организаторите бяха осигурили присъствието на фирми, с които работим по една кауза – осигуряването на лека бременност и нормално раждане. Бяха раздадени рекламни материали и подаръци на присъстващите. Всички наши гости имаха възможността и да надникнат в самото родилно отделение и да видят от близо мястото, където се случва чудото на раждането.

–  Кои са въпросите, които най-силно вълнуват бъдещите майки относно раждането?

–  На най често-задаваните въпроси отговорихме с кратък лекционен курс. Така например доц. д-р Дорина Асенова, началник на АГ клиниката, откри събитието с лекция на тема: „Нормално раждане или секцио, с която обясни предимствата и недостатъците при двата вида раждане“. Тя засегна темата за обезболяване при нормално раждане, който силно вълнува бъдещите майки. Д-р Щерю Бояджиев, началник на Отделението по неонатология, представи презентация за кърменето, представляващо проблем на майките, с който се сблъскват още в първите дни след раждането.

Още безброй други въпроси вълнуват бременните – могат ли да спортуват, могат ли ядат всичко, могат ли да пътуват, какво не бива да правят по време на бременността… Те ще намерят отговорите, когато посетят женската консултация, където моите колеги – лекарите и акушерките, са на разположение да отговорят на всички зададени въпроси.

– Кои са най-важните изследвания, които бременните не бива да пропускат?

– Проследяването на всяка бременност е свързано с провеждането на доста изследвания, което е предпоставка за раждането на здраво и доносено бебе. Изследванията по време на бременността могат да се разделят в две групи – лабораторни /кръв, урина, серология, биохимичен скрининг/ и апаратни /ултразвуково изследване, НСТ/. Някои от тях са задължителни, други са по преценка на лекаря, водещ женската консултация, в зависимост от индивидуалните особености и съпътстващи заболявания на пациентката. Не мога да кажа кои от изследванията през време на бременността са най-важни, но всяко назначение от лекаря е необходимо и не бива да се пренебрегва от пациентката.

– Какво бихте посъветвали дамите, които са в очакване на дете, за да имат по-лека, приятна и спокойна бременност?

– Най-важното е всяка бременна жена да се наслади максимално на този етап от живота си и да се чувства здрава, защото бременността не е болест! Важно е да се откаже от вредни навици – цигари, алкохол, прекомерно количество кафе, ако изобщо има такива. Също така да не се храни като за двама, а да обърне внимание на качеството на храната – повече плодове и зеленчуци; да запази физическата си активност, защото движението спомага за поддържане на теглото, а и помага за освобождаване от стреса.

– Физическата активност е от голямо значение за правилното развитие на плода и за по-лесно раждане. Има ли други препоръки, които дамите да следват, за да премине по-леко самото раждане?

–  За лекото протичане на раждането на първо място  поставям доверието на раждащата към екипа – лекар и акушерка, като тя самата е част от този екип. От изключително значение за доброто протичане на родилния процес е положителната нагласа – пациентката трябва да мисли за предстоящата среща с бебето, което според мен е най-вълнуващата среща в живота на всяка жена, а не за болката.

– Немалко жени се съветват с астролози за това кога да родят детето си. Като специалист с дългогодишен опит одобрявате ли подобна практика?

– Това е тема, към която съм особено чувствителна. Никога не съм одобрявала тази практика и съм доволна, че в последно време като че ли се наблюдава отлив от нея. Все по-рядко чувам за майки, ходили при астролози. Опитвам се да казвам на пациентките ни, че най-добрият астролог за нейното бебе е лекарят, наблюдаващ бременността й. Той е този, който може да прецени най-добрия момент за раждането.

– Много дами се страхуват от болката при естественото раждане и затова предпочитат секцио. Как бихте им помогнали да преодолеят страха си?

– В последните години се забелязва тенденция към нарастване на броя на желаещите да родят нормално, което е много хубаво. Не знам дали е мода, но е факт. Много е важно още през бременността, през дългите месец, в които бременната посещава женската консултация, тя да бъде подготвена за това, че болка ще има и че тя ще е силна, на моменти нетърпима, но си заслужава да се издържи! Защото отново казвам –  раждането е уникален момент в живота на всяка жена!

– Според вашите наблюдения, продължава ли тенденцията повечето майките да отказват да кърмят?

– Не бих казала. Все по-рядко виждам жени, които директно да отказват да кърмят. Случва се обаче заради несполучливи опити в първите часове и дни след раждането, преди майката и бебето да са се нагодили един към друг, тя да изпадне в паника и да се откаже. В такива моменти е необходима компетентната намеса на нас, работещите в Родилно отделение. Да научим пациентката как да поддържа гърдите си, да подготви зърната, как да държи бебето и да я убедим, че кърменето е най-естественият начин да се осигурят необходимите хранителни вещества за бебето.