Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Възрастта е рисков фактор за макулна дегенерация

–      Доктор Инджов, до каква степен макулната дегенрация влияе на качеството на живот и какви са симптомите?

–      Най-ранните стадии на болестта нямат специфични оплаквания. С напредване на патологията пациентите започват да се оплакват от затруднения при четене и писане поради необходимост от по-висока осветеност. Зрението започва да се замъглява, шофирането вечер става все по-трудно. С прогресия на заболяването, когато централното зрение намалява, пациентите съобщават за затруднено разпознаване на лица, нарушено цветно зрение – цветовете изглеждат по-бледи от обичайното, появява се „разкривявяване“ на образите.

Най-тревожно за пациентите обаче е, когато случайно констатират, че има съществена разлика в образите на двете очи, когато се появи тъмно или сляпо петно в центъра на зрителното поле, а тогава болестта е много напреднала.

Симптомите, показващи евентуалното наличие на макулна дегенерация, са намалено централно зрение (затруднено разпознаване на лица), случайно констатиране, че има съществена разлика в образите на двете очи, замъглено зрение, изкривяване на правите линии в зрителното поле, които изглеждат вълнообразни или криви (фугите на плочките, касите на вратите и др.). Познатите обекти изглеждат по-малки от нормалното, наблюдава се нарушено цветно зрение (цветовете изглеждат по-бледи), отслабена контрастна чувствителност (трудно адаптиране при по-слаба осветеност), наличие на тъмно/сляпо петно в центъра на зрителното поле.

–      Макулната дегенерация се определя като възрастова болест, но освен годините има ли други рискови фактори за развитието ѝ?

–      Така е, възрастта е водещ рисков фактор. Рискът от появата на макулна дегенерация се увеличава от 2% за хората на възраст 50-59 години до 30% за хората над 75- годишна възраст. Други установени рискови фактори са бяла раса, светла кожа, по-светъл ирис, женски пол, тютюнопушене, нелекувана хипертония, затлъстяване и метаболитен синдром, високо серумно ниво на холестерол, продължително и пряко излагане на слънчева светлина, висока степен на късогледство (миопия), диета с ниско съдържание на антиоксиданти, наследственост.

–      Има ли тенденция за намаляване на възрастта на пациентите с такава диагноза?

–      Рядко се диагностицира макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) преди 50-годишна възраст, но и това се случва. Изследвания показват, че при някои хора се откриват белези на болестта още през 40-те години, много преди да се появи самата макулна дегенерация. Съществува ювенилна макулна дегенерация, наричана още юношеска макулна дистрофия, която засяга деца и млади хора, но това е наследствено очно заболяване. Най-често сред тези, попадащи в списъка на редките очни заболявания, е болестта на Щаргардт. В тази група са болестта на Бест и ювенилната ретиносхиза.

–      Съществува ли лечение?

–      Понастоящем няма лечение за крайния стадий на сухата форма на МДСВ, наречен географска атрофия. Ето защо е необходима системна профилактика, която да диагностира заболяванто в по-ранен стадий. Тогава може да се приложи лечение, което съществено да забави загубата на зрение. Направените проучвания (AREDS) доказват ефективността от прилагането на комбинация от витамини и антиоксиданти при средно-тежката форма на МДСВ. За забавяне на прогресията на влажната форма на МДСВ най-често се прилага вътреочно инжектиране на анти-ангиогенни медикаменти (Anti-VEGF препарати). Оставени нелекувани, и двете форми на макулна дегенерация водят до необратимо увреждане на зрението и трайна практическа слепота.

–      Постоянното седене пред различни екрани – телевизори, компютри, телефони, ще доведе ли до увеличаване на случаите на макулна дегенерация?

–      В краткосрочен план синята светлина от екраните се свързва най-вече с потенциалното причиняване на напрежение в очите. Съществуват проучвания, които показват, че в дългосрочен план синята светлина от екраните може да увреди клетките на ретината и да доведе до проблеми като свързаната с възрастта дегенерация на макулата, но тази взаимовръзка е все още в процес на по-детайлно изясняване.

Ако е наложителна работа пред екран, съветваме спазване на правилото „20-20-20“: след 20 минути работа на екран за 20 секунди да се гледа през прозореца (20 метра). Разбира се, редно е и ползване на антирефлексни очила за компютър с филтър за синя светлина.

–      Развитието на макулна дегенерация е свързано главно с възрастта на пациента, но има ли начин да се предотврати появата й?

–      Можем само да предотвратим риска за еволюция на ранната ѝ форма, можем да предотвратим бързото й развитие, да намалим тежестта на появила се вече макулната дегенерация. Затова съветваме нашите пациенти да провеждат редовно своите профилактични очни прегледи, при които в рамките на рутинен очен преглед може да се открият показатели, насочващи към МДСВ. Само ранното диагностициране и определяне на вида макулна дегенерация, свързана с възрастта, може да помогне за запазване на зрението.

Също е много е важно пациентите, когато са още здрави, да съобразят другите рискови фактори, провокиращи МДСВ, като: нелекувано високо кръвно налягане, висок холестерол, наднормено тегло, неправилно хранене с ниско съдържание на витамини и антиоксиданти, проблеми с метаболизма, продължително излагане на слънце без предпазни очила, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Д-р Иво Инджов завършва Медицинския университет в София през 2016 г. Още като студент проявява интерес към офталмологията и започва да работи като доброволец в Очно отделение на УМБАЛ „Аджъбадем Сити Клиник – Токуда“, където по-късно специализира. Придобива специалност през 2020 г., след което започва работа като лекар и асистент към Медицинския университет в София към базата на Очна клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Специализира хирургия на преден и заден очен сегмент в Университетска болница Антверпен, Белгия. Редовно участва в научни конгреси и конференции. Професионалните му интереси са насочени към оперативно лечение на катаракта, глаукома, както и възпалителни и съдови заболявания на ретината. Д-р Инджов е началник на Отделението по очни болести в УМБАЛ „Лозенец“. През февруари болницата организира безплатни прегледи за превенция на макулна дегенерация.