Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Бум на заразените с коклюш у нас

Бум на заразените с коклюш у нас. За месец и половина официално потвърдените случаи са 9. А за цялата 2023-та година те са били 26.

Освен неваксинирани бебета и деца, коклюш е потвърден и при хора на 18 и 40 години. Последната имунизация срещу болестта е на 12-годишна възраст. А имунитетът, който осигурява, е около 10 години.

Два от официално потвърдените случаи на Коклюш са от практиката на доктор Гончаров. Инфекцията при неваксинирано бебе на 2 месеца и 15-годишно момиче, което е пропуснало последната имунизация на 12 години е преминала без усложнения.

"При кърмачетата, особено до 3-месечна възраст - до 3, 4% от тях могат да имат фатални усложнения и те са главно белодробни . Развива се една пневмония, която може да бъде много тежка. Може да се развие дехидратация и дихателна недостатъчност", каза д-р Андрей Гончаров - педиатър в УМБАЛ "Лозенец" .

Коклюшът се разпознава по-трудно от лекарите.

"Става по-лесно разпознаваемо, когато навлезе в етапа, познат на повечето хора като "магарешка кашлица". Пациентите започват да кашлят силно, непрестанно, с позиви за повръщане", обясни д-р Гончаров.

Диагнозата "Коклюш " се поставя след тест, който не се заплаща от Здравната каса. В Националния център по заразни и паразитни болести изследват проби, изпратени от лечебните заведения в цялата страна.

"Понякога се разболяват и ваксинирани, но карат доста по-леко . Защото не всеки може да изгради добра имунна защита. Коклюшът би трябвало да има реваксинации, а някои пропускат тези реваксинации. А в България последната реваксинация за коклюш е на 12-годишна възраст", каза доц. Виктория Лефтерова - завеждащ отдел "Микробиология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Имунитетът не е цял живот. За десетина години имунитетът значително отслабва към коклюш и може да се разболееш", посочи проф. Тодор Кантарджиев - епидемиолог.

В някои държави семействата, които очакват дете, се имунизират срещу коклюш, за да го предпазят от евентуално заразяване. Иначе у нас болните подлежат на задължителна карантина, а за контактните им лекарите препоръчват имунизация. От здравното министерство не ни отговориха ще има ли по-специални мерки за овладяване на инфекцията.