Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Болница "Лозенец" продължава с безплатните прегледи в Софийска област

При голям интерес преминаха инициативата в рамките на Седмицата на сърцето в УМБАЛ „Лозенец“ и изнесените профилактични прегледи, които екипът на лечебното заведение проведе в Костенец, съобщиха оттам.

По време на двете безплатни кампании лекарите прегледаха близо 100 души, отчитат от болницата. 

По случай 29 септември – Деня на сърцето, бяха проведени едноседмични безплатни медицински прегледи за пациенти с установена болест на сърдечните клапи или сърдечен шум.

По време на прегледите лекарският екип установи, че всички явили се 30 пациенти имат клапни заболявания в различен стадий, като по-голямата част от тях са оперирани преди време. При останалите е налице клапен порок, който налага проследяване във времето без необходимост от хирургична интервенция. На трима пациенти е препоръчана сърдечна операция – двама от тях са с аортна стеноза, а един – с митрална инсуфициенция.

При прегледите беше използвана модерна апаратура – ехокардиограф с 3D възможности, а явилите се бяха консултирани от доказания специалист, началник на Отделението по кардиохирургия д-р Веселин Георгиев и висококвалифицираните кардиолози д-р Тодор Димитров и д-р Георги Марков.

През уикенда в Костенец топспециалистът д-р Асен Тодоров, началник на Отделението по съдова хирургия, консултира 50 пациенти, а друг утвърден лекар от болницата – д-р Калоян Персенски от Клиниката по акушерство и гинекология, извърши прегледи на 15 жени на възраст над 40 г.

Съдовият преглед включваше снемане на анамнеза, локален статус на пациента и доплерова диагностика – оценка на каротидните артерии, аорто-илиачния и феморо-поплитеален сегмент. По-голямата част от пациентите бяха диагностицирани с хронична венозна недостатъчност и насочени за оперативно лечение – лазерна аблация. Петима души с установена мултифокална атеросклероза – високостепенни каротидни стенози и стенози на артериите на долните крайници, бяха насочени за провеждане на образно изследване с контраст.

По време на АГ консултациите бе извършена профилактика на гинекологичните заболявания – ултразвук, цитонамазка и гинекологичен преглед. При пет от прегледаните бе установена гинекологична патология, налагаща оперативна намеса или допълнително диагностично уточняване.

Инициативата на болница „Лозенец“ за организиране и провеждане на изнесени безплатни профилактични прегледи в различни точки на страната продължава. През октомври началникът на Отделението по очни болести д-р Иво Инджов ще преглежда безплатно пациенти за катаракта и глаукома в Самоков и Етрополе, а екип, включващ хирург и рентгенолог, ще извършва профилактика на рак на гърдата в Долна баня.

В следващите месеци лекари от лечебното заведение ще преглеждат безплатно пациенти и в други населени места в Софийска област, посочват още от болница „Лозенец“.