Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Богатата трапеза може да доведе до остър панкреатит, предупреждава лекар

Богатите трапези, които българите традиционно правят по време на празници, могат да доведат до поява на остър панкреатит. Това каза за БТА д-р Виктор Даков от Отделението по гастроентерология към болница „Лозенец“. Всички храни са позволени, но в умерени количества, каза още лекарят и припомни, че спазвалите Великденските пости, трябва да бъдат особено внимателни при консумиране на храни от животински произход.  По думите му немалка част от хората достигат и до спешните кабинети и отделения, за да потърсят лекарска помощ, като понякога се налага постъпване в болница и спешна хирургическа намеса.

Възможни рискове

По традиция в България, по време на празници, а особено и след дълги пости, се наблюдава свръхконсумация на храна и напитки, които не само могат да доведат да нежелано покачване на килограми, но и обостряне или дори дебютна проява на различни заболявания, засягащи храносмилателната, сърдечно-съдовата и ендокринната система, каза още д-р Даков. Най-честите оплаквания, които се проявяват при консумация на по-големи количества храна и алкохол, са подуване и болка в корема, тежест, гадене, киселини, а нерядко - и повръщане. Те най-често са в резултат на прием на тлъсти меса, които съдържат голямо количество мазнини, на яйца, на козунаци, на шоколади, на пържени храни, на зелена салата и не на последно място - алкохол. От значение е не само количеството, но и видът на приетите храни. 

Остър панкреатит 

Острите панкреатити са в резултат на възпаление на задстомашната жлеза и се проявяват със силни и остри коремни болки, гадене и повръщане. Симптомите наподобяват на острия гастрит, който може да бъде придружен с повръщане на ясна кръв. Друг често срещан проблем е жлъчно-каменната болест, която се проявява по-често при жени на средна възраст и се характеризира с образуване на камъни в жлъчния мехур и/или в жлъчните пътища. Симптомите ѝ често са остра болка в дясно подребрие, повишаване на телесната температура, пожълтяване на очите, гадене, повръщане, изсветляване на изпражненията и потъмняване на урината.

Прием на алкохол

Алкохолът, в комбинация с висококалорична храна, допълнително натоварва организма ни и може да доведе до животозастрашаващи състояния. Препоръчително е алкохолните напитки да се консумират умерено и с големи количества вода. По думите на лекаря, според здравните стандарти, не се препоръчва прием на повече от 50 милилитра концентрат на ден.

Препоръки

Хората, спазвали Великденските пости, трябва да бъдат по-внимателни с храненето след края на постите заради евентуално претоварване на организма, от който „се очаква“ да се справи с храни, богати на белтъчини и мазнини. Такива храни са яйцата, месото, масло, мляко, сирене, кашкавал. Тези продукти трябва да бъдат включвани постепенно в хранителния режим, за да се избегнат евентуални усложнения.

Препоръчва се контролиране на вида и количеството на приетата храна и алкохол, като е валидно правилото, че всичко е позволено, но в умерени количества. Разходките са удачен вариант за справяне с част от оплакванията, появили се след обилно хранене. Важното е хората да обръщат внимание на своето тяло, както и на симптомите, които възникват, за да потърсят лекарска помощ навреме.

БТА
15.04.2023