Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

БНТ: Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на най-голямата спешна болница у нас "Пирогов". Близките на 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, взимат тежкото, но благородно решение да помогнат на чакащи в листата за трансплантации у нас. С дарените сърце, бъбреци и черен дроб, днес четиримата реципиенти гледат с благодарност и надежда към утрешния ден.

Светослав Йорданов: "Официално, като се знаеше какъв ми е проблемът, живях 5 години и периодично някой ме погребваше."

Докато едно обаждане не променя живота му напълно. Чернодробната трансплантация, направена от проф. Такоров и екипа на ВМА, продължава повече от 6 часа.

"Без нея въпросният пациент едва ли щеше да преживее до края на годината. В следоперативния период първите дни основно се доминират от риск от кървене или тромбоза на артерията. В по-късния период доминират усложненията, свързани със жлъчните пътища. Тези пациенти напълно се реабилитират в обществото и те могат да функционират като нормални хора", обясни проф. Ивелин Такоров, началник на първа хирургия във ВМА.

"За 12 дни направихме 4 трансплантации от двама донори от "Пирогов". Надяваме се тази тенденция за увеличаване на донорите да продължава, за да може да има повече хора, които да стигат до спешни трансплантации. Това наистина е победа над смъртта", каза д-р Катина Стойчева, уролог в УМБАЛ "Лозенец".