Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Алкохолът омазнява черния дроб

Коледните и новогодишни празници са изпълнени с незабравими моменти със семейство и приятели, домашен уют и разбира се вкусна храна. За съжаление, повечето от ястията на трапезата не са съвместими със здравословния начин на живот. Времето, което прекарваме със семейство и приятели около масата, е предпоставка не само за консумация на по-голямо от необходимото ни количество храна, но и за прием на значителни количества алкохол. Не е и тайна, че през ваканционния период не винаги сме достатъчно физически активни, но спазвайки следващите прости и лесно приложими съвети можем да се чувстваме здрави и енергични през предстоящия празничния сезон.

Намерете здравословни алтернативи на любимите си ястия

Здравословното хранене не означава, че трябва да се откажете от празничните ястия – всичко, което трябва да направите, са няколко промени:

• може да ограничите количеството масло и растително олио, които използвате по време на готвенето,
• кисело мляко вместо майонеза в рецептите,
• да печете или варите продуктите, вместо да ги пържите.

Спазвайки тези прости трикове, може да консумирате в разумни количества любимите празнични ястия, без излишните калории.

Бъдете разумни в количествата

Няма нищо лошо в това да се насладите на ястията от празничната вечеря, но бъдете разумни в количествата, които поставяте в чинията си от тях. Също така, уверете се, че избирате питателни и богати на нутриенти храни през останалата част от деня – например:

• хапнете лек обяд като супа или салата,
• изберете здравословна солена закуска на следващата сутрин.

Ограничете алкохола и газираните безалкохолни напитки

По празничните трапези преобладават не само богатите на калории храни, но и високо калоричните напитки – различните видове алкохол, газирани напитки и други безалкохолни напитки. Всички те доставят на тялото значително количество захар и добавят излишни калории към дневния прием. Консумацията им в големи количества води до наддаване на тегло, а приемът на значителни количества алкохол е рисков фактор и за омазняване на черния дроб.

Забавете темпото на хранене

Въпреки че празничната храна може да ни накара да бъдем нетърпеливи и да ядем бързо, ключов съвет за поддържане на здравето през празниците е забавяне темпото на хранене. Множество проучвания показват, че бавното хранене осигурява необходимото време да се изпрати хормоналният сигнал до мозъка, сигнализирайки му, че сме сити, което ще предотврати преяждане.

Разходете се след празничната вечеря

Леката физическа активност след хранене има доказани ползи за по-доброто храносмилане. Не само ще споделите време и ще създадете незабравими спомени със семейство и приятели разхождайки се, но и ще изгорите част от калориите приети по време на празничната вечеря.

Избягвайте междинни висококалорийни храни

По време на празничния сезон различни дребни нездравословни закуски като бисквитки, сладки, бонбони, солети, печени осолени ядки, снаксове и други подобни са на разположение, по всяко време и навсякъде около нас, но внимавайте с количествата, които консумирате от тях:

• Няколко шоколадови бисквити,
• 2–3 бонбона,
• шепа солени ядки,
• шепа чипс,
• пакетче солети.

Консумирани неосъзнато между основните хранения, тази прекомерна консумация може да доведе до нежелано наддаване на килограми по време на празниците.

Уверете се, че приемате достатъчно количество вода

Не бива да забравяме, че алкохолът, както и кафето имат диуретичен ефект и трябва да се приемат в разумни количества. Те са основната причина за обезводняване на тялото. Количеството вода, което приемате, се уверете, че съответства на пола, теглото, възрастта и физическата ви активност. Около 70–80% от дневните нужди трябва да бъдат покрити с прием на вода и едва 20–30% могат да бъдат набавени с други напитки и храни.

Статистически броят на хоспитализираните пациенти след коледните празници в последните години към отделението по гастроентерология в Университетска болница „Лозенец“ е с тенденция към нарастване.

Разпределени в групи, най-честите причини за търсене на лекарска помощ по време на празниците у нас са:

• Остър панкреатит (на базата на алкохолна злоупотреба и жлъчни камъни) – увеличение до 21% сравнено с предходната година,
• Остър холецистит (жлъчна колика) – 13%,
• Декомпенсация на чернодробно увреждане (предшестващо и дебютиращо) – 6%,
• Диспептични оплаквания (гадене и повръщане) – 27%.

С тези съвети лекарите от отделението по гастроентерология на УМБАЛ „Лозенец“ Ви пожелават да бъдете здрави и светли коледни и новогодишни празници!