Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД

Алкохолът води до дехидратация

Човешкото тяло е съставено от 55–65% вода, като 2/3 от нея се намират в клетките и 1/3 в извънклетъчното пространство. Дехидратацията е състояние, при което съдържанието на вода в организма е намалено. Основно губим вода чрез кожата, белия дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт. Това води до нарушение на електролитния баланс и функцията на тялото. Симптоми на лека и умерено изразена дехидратация могат да бъдат засилена жажда, сухота в устата, замайване, умора, главоболие, мускулна слабост, тъмна концентрирана урина или по-рядко уриниране.

При загуба на течности над 10% се наблюдава тежка степен на дехидратация, при която освен тези симптоми може да има и понижено кръвно налягане, ускорен пулс и повърхностно дишане. Тежкото обезводняване е спешно състояние, налагащо незабавна медицинска помощ. Причините за дехидратация могат да бъдат прости, като намален прием на течности и топло време, водещо до прекомерно изпотяване. Но това състояние може да е резултат и на редица заболявания. Такива са повръщането, диарията, неконтролираният захарен диабет с хипергликемия и различни бъбречни заболявания. В тези случаи освен вода се губят и соли и дехидратацията е изотонична. При хипертоничната загубата на вода надвишава тази на соли. Това може да се наблюдава при инфекциозни заболявания, свързани с повишена температура. Някои лекарства като диуретици водят до повишено уриниране и също могат да станат причина за обезводняване.

Не бива да забравяме, че алкохолът и кафето имат същия ефект и трябва да внимаваме с тяхната употреба, особено в летните месеци. Това е основната причина за хипотонична дехидратация, при която има загуба предимно на електролити. Обезводняването може да засегне всеки от нас, но някои групи са с повишен риск. Това са възрастни хора, деца, атлети и тези, които страдат от хронични заболявания. Количеството вода, което трябва да приемаме, зависи от пола, теглото, възрастта, физическата активност, климата и цялостното състояние на организма. Според Националната академия за науките на САЩ, адекватният дневен прием на течности за мъже трябва да бъде 15,5 чаши, или 3,7 л, а за жени – 11,5 чаши, или 2,7 л. Около 70–80% от дневните нужди трябва да бъдат покрити с прием на вода и едва 20–30% могат да бъдат набавени с други напитки и храни. Билкови чайове и прясно изцедени плодови сокове са подходящ вариант за постигане на оптимална хидратация, както и плодове и зеленчуци с богато водно съдържание, като диня и спанак.

Диуретичното действие на алкохола е познато от векове. Диуретиците са вещества, които промотират производството на урина и увеличават отделянето на вода от тялото. Алкохолът намалява действието на антидиуретичния хормон, наречен още вазопресин. Този хормон поддържа водния баланс на организма, като регулира концентрирането на урината и количеството вода, което се реабсорбира от бъбреците. Нарушавайки действието на вазопресина, алкохолът води до засилено уриниране и поява на дехидратация. Освен това той стимулира потенето, намалява отговора на тялото към жажда и може да доведе до повръщане и диария. Алкохолът навлиза в кръвта през кръвоносните съдове на стомашната и тънкочревната лигавица. На празен стомах това може да се случи за минути. Ето защо, за да забавим действието му, се препоръчва алкохолната консумация да е след нахранване. Съвет на здравните организации е да избираме напитки с по-нисък процент на алкохол, да избягваме тези с тъмен цвят, защото съдържат повече конгенери и танини, и да изпиваме 1 чаша вода за всяко алкохолно питие. Алтернатива са електролитните напитки (богати са на натрий, калий и хлориди), кокосовата вода и билковите чайове. Трябва да се избягват тези с високо съдържание на захар, тъй като могат да засилят степента на дехидратация. Важно е алкохолната консумация да бъде с мярка, придружена с достатъчен прием на вода и с повишено внимание в летните месеци!

Автор
д-р Йоана Каменова

Д-р Йоана Каменова завършва Медицинския университет в София през 2023 г. По време на следването си работи в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Александровска“. От януари 2023 г. е лекар специализант в Отделението по гастроентерология и метаболитни заболявания на УМБАЛ „Лозенец“ под ръководството на д-р Герасим Темелков и д-р Десимира Миронова.

Вестник Филтър
28.06.2023